Publieksevenement Fortenmaand Fort Pannerden

Publieksevenement Fortenmaand 2011 tegelijkertijd met opening voor publiek Fort Pannerden.

Een prachtig programma op een unieke plek!

In 2011 heeft Art of Events in samenwerking met het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie na een omvangrijk voortraject gekozen voor een publieksevenement en opening van de Fortenmaand op Fort Pannerden. De gemeente Lingewaard toonde zich in de verkennende voorgesprekken bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheid om samen met ons de opening vorm te geven. De mogelijkheden voor een publieks- en genodigden programma gebruik makend van niet alleen het prachtige Fort en z’n geschiedenis door de eeuwen heen, maar ook het prachtige buitengebied beheerd door Staatsbosbeheer die zich ook zeer coöperatief opstelde, maakte een diepe indruk op ons en zorgde ervoor dat ze de andere gegadigden voor blijven. Verder benadrukte de opening op Pannerden ook betrokkenheid van Gelderland bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In eerste instantie zou de officiële opening van Fort Pannerden voor publiek en genodigden voorafgaand aan de opening Fortenmaand plaatsvinden, maar toen de officiële opening door de Kroonprins en in een later stadium door de Commissaris van de Koningin helaas geen doorgang kon vinden hebben we voor de opzet gekozen om zowel de opening van Fort Pannerden als de opening van de Fortenmaand op dezelfde dag plaats te laten vinden.

Publieksevenement met veel publiciteit voor veel publiek!

Vooral rondom de public relations voor beide openingen op één dag lag hierin veel te winnen. Vanuit de Fortenmaand kwam de focus van de opening Fortenmaand vooral te liggen op de promotie in het landelijke en provinciale. Vanuit de Gemeente Lingewaard kwam de focus vooral te liggen op de gemeentelijke en regionale communicatie rondom de opening.

Van welke activiteiten hebben we allemaal genoten?

In de programmering waren er op fort Pannerden ‘s middags activiteiten die gerelateerd waren aan de historie van het fort. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met de bestemming van het Fort en welke functies deze in de toekomst zal hebben. Als onderdeel van het programma waren verschillende re-enactment groepen, schutterijen, gilden en militaire voertuigen vanuit verschillende tijdsperken in een mars over de dijk opgetrokken naar het Fort. Deze hadden vervolgens in de Klompenwaard (het gebied rond het Fort) hun kampen ingericht, zodat er voor de bezoekers een waar schouwspel ontstond, een beleving van de historie. Verder waren er o.a. in het programma in Middeleeuwse stijl een roofvogelshow, kon er rond gereden worden met ouderwetse legervoertuigen, konden de bezoekers ervaren hoe het is om te schieten met ouderwetse wapens en waren er verschillende optredens van lokale muziek- en theater groepen. Het Fort was met behulp van de vele vrijwilligers tevens ingericht als een expositiecentrum en de geschiedenis van de verschillende ruimten in het Fort kwamen tot leven met kunst en verhalen.

Gratis toegang bij de publieksopening

De dag was openbaar toegankelijk voor publiek (gratis toegang) en er was een genodigden programma voor mensen die nauw betrokken zijn met Fort Pannerden en een belangrijke functie hebben m.b.t. de Nieuwe Hollandse waterlinie en de daarbij behorende forten. Het imago dat we deze Opening Fortenmaand wilden geven was dat we alle ‘pareltjes” van de regio en in het bijzonder de gemeente Lingewaard konden tonen. Het moest voornamelijk een publieks happening zijn waar de gemeenschap trots op kon zijn en dat was het want er waren in dat weekend circa 5000 bezoekers die allemaal hebben genoten van het uitgebreide programma voor het publiek en de publieksopening van het prachtige Fort Pannerden.

Lees meer
Stuur door
BEL ONS: 030 744 0784
Offerte